Clonalis House: Herrgårdsliv på Irland för alla

19 juli 2023

·

Out of Office

Formstark avkoppling och lyx med hemma hos-känsla.

Landar i Dublin på förmiddagen några dagar innan vår vistelse. Här ska vi acklimatisera oss; komma in i rytmen, handla böcker, läsa böcker och frodas i ullprodukter, marmelad och öl. Det blir lite av varje men vi känner oss fort klara med Dublin, som är precis som andra storstäder, ganska skränigt, hektiskt och fullt av folk. Vi har tur med vädret så mycket tid spenderas utomhus på bänkar och i parker och till fots. Skönt! Dag tre är det dags för resans höjdpunkt och platsen där vi ska fira Josefines 30-årsdag. Äntligen ska vi ut på landet, mot County Roscommon!

Tre timmars körning på fel sida

Några timmars körning senare puttrar vi genom den lilla byn Castlerea och vid slutet av byn öppnar sig ett monogramprytt grindpar – här måste det vara! Vi svänger in. Att köra på vänster sida med en högerstyrd bil, fel sida i bilen och fel sida av vägen, visar sig ta längre tid att vänja sig vid än väntat men fram kom vi till slut. De smala vägarna och den manuella växellådan till trots.

Nästan omedelbart efter grindarna rinner stressen av oss och en pastoral dalgång vidgar sig runt bilen. Den gamla eken. Allt det gröna. Slingrande vägen. Kossorna. Bilen rullar sakta fram mot herrgården tills vi står vid huvudentrén och den grå byggnaden tornar upp sig framför oss. Nervöst plingar jag på ringklockan. 

Värdparets ena hälft Carol-Anne hälsar oss hjärtligt välkomna och bjuder med oss in till biblioteket där brasan just tänts. Vyn över ägorna är slående härifrån och rummet är inte fy skam det heller, med sina bokhyllor fyllda golv till tak med gamla läderbundna böcker om ditten och datten – de flesta så gamla att de är på latin. Det är så Wes Anderssonskt men samtidigt ståtligt, seriöst och auktoritärt – man vet inte riktigt om man ska vara bekväm eller nervös, men vi landar försiktigt i bekvämlighet med hjälp av den stora soffan och de hembakta kakorna till kannan med nybryggt te.

Avkoppling och gammaldags lyx

Efter dagens stora körning är vi ganska trötta så vi fikar färdigt och konstaterar att ha haft bibblan för oss själva med all denna nya lyx i lugn och ro var ganska härligt. Vanligtvis träffar man här andra gäster då det gemensamt bjuds på välkomstfika vid denna tidpunkt. 

Även om Carol-Anne hela tiden finns i närheten är hon aldrig påträngande eller övervakande på något vis. Att vara här känns helt naturligt och man behandlas som en i familjen. Då och då dyker hon upp, full av värme, energi och historier, tips och nyfikna frågor. När hon visar oss uppför trappan till det gröna rummet där vi ska bo regnar alla engelska superlativ vi kan och hon tar varmt emot komplimangerna. Med all rätt – det är faktiskt hon som är inredaren.

Heltäckningsmattan i rummet och mattorna i korridorerna och trapporna är de tjockaste och mjukaste jag varit med om – det känns synd att klampa runt med uteskor här inne. Allt är så fint. Arvegods från golv till tak, blandat med sköna tyger och en avkopplande färgpalett. Nyplockade buketter och udda dekorativa ting finns överallt. Ingenstans en blinkande router, ful TV eller annan teknologi – en oas av lugn! Vi skulle kunna vara tillbaka 200 år i tiden.

Carol-Anne och husets 45 öppna spisar

Klockan 19 ses vi i biblioteket igen för att få höra om kvällens meny och nu görs vi även sällskap av ett par damer från USA. Carol-Anne slänger vant in stora vedklabbar på brasan så den hela tiden hålls igång medan vi utbyter trevligheter. Det är mycket kubik som ska värmas! Hon berättar att huset har 45 öppna spisar men det är lyckligtvis bara fem som hon håller i dagligt bruk – tänk vilket spring annars!

Vi äter sedan ihop vid långbordet i matsalen med alla mansporträtten. Här inne hänger släktens män, och bara här. I övriga huset är det bara kvinnor. En fyrarätters senare med massor av prat och lite kaffe vid brasan slocknar vi direkt under sänghimlen i vår pluffsiga, perfekt hårda säng.

En magisk skog enligt National Geographic

Dagen efter bjuds det på herrgårdsfrukost i det vackra frukostrummet. Brasan är redan tänd när vi anländer och värmer gott i morgonrugget. Vi beställer äggröra, toast och njuter av de hemgjorda marmeladerna, apelsinjuicen och presskaffet. Behagligt! I korridorerna på väg tillbaks till rummet stöter vi på Richard, Carol-Annes man. Som under gårdagen hjälpt till vid kalvningen på gården och tyvärr inte kunde medverka. En filurig herre, även han med många tips i rockärmen och vi får rekommenderat dagens utflyktsmål; Westport. Men först måste vi kolla in skogen och ägorna lite.

Enligt National Geographic är Clonalis skog den plats där man mest troligt stöter på älvor, och det känns verkligen så, stämningen är påtagligt magisk här inne. När vi gått några kilometer hamnar vi plötsligt på en villagata och följer den ner i byn till Benny's Deli för en härlig lunch och går sedan hela varvet runt, via grinden vi passerade igår.

Efter promenaden känner vi för lite nya vyer och beger oss mot Westport. Vi kikar också in på en fantastisk antikbutik som Carol-Anne tipsat om och uppmuntrande bett oss att kolla efter ett passande paraplyställ och salongsbord. Nu ångrar vi att vi inte kört till Irland hemifrån, det hade varit lätt att fylla bilen här till dessa priser. Westport är ganska generiskt turistiskt och det mesta är stängt när vi kommer dit, men antikaffären var i alla fall trevlig, likaså körningen på de slingrande vägarna med alla stenmurar, mycket påminnande om Öland, fast frodigt.

Champagne i goda vänners lag

Innan middagen läser vi böcker på rummet och spånar hur kvällens sällskap kan bli. Klockan slår sju och vi makar oss ner mot biblioteket igen. Här träffar vi ett par som bor i närheten som också firar födelsedag, med en kväll iväg från barnen. Beställer in en champagne som fördrink och snacket kommer igång direkt – skönt med folk närmre vår ålder som vi har mer gemensamt med.

Vi diskuterar svår film, hur det är att bo på Öland jämfört med Irland och att flytta från storstan till landet, en resa båda par gjort nyligen. Maten är lika god idag och vi hamnar än en gång i biblioteket för vidare diskussion och kuckilurande. Denna kväll stannar Carol-Anne ett tag och det blir som en mysigt cocktailparty som inte vill ta slut. Det känns som att gruppen känt varann i åratal!

Sista frukosten

Medan gårdagens sällskap tar sovmorgon laddar vi med samma frukost igen, och idag får jag sitta med ryggen mot brasan och dens goda värme! Nyrörda, fluffiga ägg serveras på den fina servisen och kaffet är lika gott som vanligt. Tiden på Clonalis har gått fort, för fort och vi känner att hit måste vi åka igen! Väl i Dublin hinner vi med en snabb antikrunda på en gata fylld med antikbutiker. Jag köper ett kalkstensägg och tipsar Carol-Anne om ett perfekt paraplyställ. Vi får se nästa gång om det blev ett köp! ■

Detaljer

Pris

Dubbelrum 235€ / natt, middag 65€ / person

Bästa tips

Boka middag och glöm inte bra skor!

Boka middag och glöm inte bra skor!

Bokning och mer information

En produktion av Benjamin Bergh

© 2023