Bornholmska Kalas och malmöitiska Mygel har saker i görningen och jag känner en diffus lust att vara med.

Först hittade jag Mygel Aktiebolag där blotta företagsnamnet skvallrar om att det är något extrakurrikulärt påhitt. De verkar ha kommit över en härligt teglad och patinerad industrilokal i Malmös frihamn och nånting däri bubblar. Det känns matrelaterat och experimentellt. I alla fall när jag skriver detta första utkast.
Vid senare efterforskning visar det sig: det är högst matrelaterat. Själva definierar de verksamheten som mat / stadsodling / experiment och från det material som finns att se och det man sett på stories i somras så är jag ytterst imponerad och inspirerad.

Mygels lokaler och mat. Bilder lånade från Mygel AB's Instagram.

Många gånger har jag tänkt tanken om hur bra Saltimporten Canteen ute i Malmös frihamn är. Där de regelbundet och med kontinuerligt hög nivå serverar lunch till bra pris i kajnära industrilokal. Att cykla ut dit får det att vattnas i munnen varenda gång för man vet att man kommer cykla vidare med massa njut i magen.
Också nu Mygel. Matexperiment i industrilokal. Stadsodling. Lite hemligt. Det känns väldigt 2020/future. Är det catering? Kommer de öppna svartrestaurang? Är jag bjuden? Oavsett är jag intresserad. Mygel: hör av er!
Sedan upptäcke jag Kalas. I somras när vi seglade till Bornholm fick vi på grund av full hamn i Sandvig istället lägga till i Tejn. En hamn som vid första anblick kändes ganska tam. Tejn hamn är späckad av kvarlevor från gammal fiskeindustri med några tappra kämpar kvar med sina söta små fiskebåtar. Så mycket mer finns inte. Utom ett riktigt najs klippbad och ett bryggeri som är stängt varje gång man vill ta en öl.
Men längst ut i inloppet ligger Isværket i Tejn. Eller före detta Isverk kanske man ska säga. För en snabb check på Instagram skvallrar om ännu en industrilokal på kajnära läge där det bubblar.


Isværket i Tejn. Förr isverk, snart Bra Ställe™
Här har man börjat riva och sanera och Kalas i Sandvig ska öppna nytt. Ser man till deras befintliga ställe i Sandvig och hur himla najs de fått till det där så kan man ju inte annat än sätta Tejn på sin att-kolla-in-lista nästa gång man är på Bornholm. I Sandvig kör de bra vin, frallor, kakor och gräddglass med fantastisk utsikt, man kan sitta på klipporna eller innanför den helt öppningsbara fasaden och spana in panoramat över Östersjön. Tror det blir likadant i Tejn fast mer betong. Mycket spännande och jag följer arbetet med örnblick.
Säkert finns det fler ruffiga lokaler där man börjat servera eller tänker servera och experimentera med mat. I Köpenhamn härjar ju både Mikkeller med Baghaven och Noma med sitt Fermentation Lab i stadens utkanter och skapar framtidens mat och dryck genom olika typer av fermentering och med stor experimentlusta.
Med denna lilla spaning vill jag väl mest få det på pränt att jag nu reviderat min fiktionella 5-årsplan att inkludera nått experiment relaterat till mat i en icke-konventionell lokal. Så får vi se vart detta leder... ■
Bornholmska Kalas och malmöitiska Mygel har saker i görningen och jag känner en diffus lust att vara med.

Först hittade jag Mygel Aktiebolag där blotta företagsnamnet skvallrar om att det är något extrakurrikulärt påhitt. De verkar ha kommit över en härligt teglad och patinerad industrilokal i Malmös frihamn och nånting däri bubblar. Det känns matrelaterat och experimentellt. I alla fall när jag skriver detta första utkast.
Vid senare efterforskning visar det sig: det är högst matrelaterat. Själva definierar de verksamheten som mat / stadsodling / experiment och från det material som finns att se och det man sett på stories i somras så är jag ytterst imponerad och inspirerad.

Mygels lokaler och mat. Bilder lånade från Mygel AB's Instagram.

Många gånger har jag tänkt tanken om hur bra Saltimporten Canteen ute i Malmös frihamn är. Där de regelbundet och med kontinuerligt hög nivå serverar lunch till bra pris i kajnära industrilokal. Att cykla ut dit får det att vattnas i munnen varenda gång för man vet att man kommer cykla vidare med massa njut i magen.
Också nu Mygel. Matexperiment i industrilokal. Stadsodling. Lite hemligt. Det känns väldigt 2020/future. Är det catering? Kommer de öppna svartrestaurang? Är jag bjuden? Oavsett är jag intresserad. Mygel: hör av er!
Sedan upptäcke jag Kalas. I somras när vi seglade till Bornholm fick vi på grund av full hamn i Sandvig istället lägga till i Tejn. En hamn som vid första anblick kändes ganska tam. Tejn hamn är späckad av kvarlevor från gammal fiskeindustri med några tappra kämpar kvar med sina söta små fiskebåtar. Så mycket mer finns inte. Utom ett riktigt najs klippbad och ett bryggeri som är stängt varje gång man vill ta en öl.
Men längst ut i inloppet ligger Isværket i Tejn. Eller före detta Isverk kanske man ska säga. För en snabb check på Instagram skvallrar om ännu en industrilokal på kajnära läge där det bubblar.


Isværket i Tejn. Förr isverk, snart Bra Ställe™
Här har man börjat riva och sanera och Kalas i Sandvig ska öppna nytt. Ser man till deras befintliga ställe i Sandvig och hur himla najs de fått till det där så kan man ju inte annat än sätta Tejn på sin att-kolla-in-lista nästa gång man är på Bornholm. I Sandvig kör de bra vin, frallor, kakor och gräddglass med fantastisk utsikt, man kan sitta på klipporna eller innanför den helt öppningsbara fasaden och spana in panoramat över Östersjön. Tror det blir likadant i Tejn fast mer betong. Mycket spännande och jag följer arbetet med örnblick.
Säkert finns det fler ruffiga lokaler där man börjat servera eller tänker servera och experimentera med mat. I Köpenhamn härjar ju både Mikkeller med Baghaven och Noma med sitt Fermentation Lab i stadens utkanter och skapar framtidens mat och dryck genom olika typer av fermentering och med stor experimentlusta.
Med denna lilla spaning vill jag väl mest få det på pränt att jag nu reviderat min fiktionella 5-årsplan att inkludera nått experiment relaterat till mat i en icke-konventionell lokal. Så får vi se vart detta leder... ■