Arkiverat under Meta av Benjamin Bergh den

Motreaktion till asocial media

Visst är det härligt och säkert pirrar det till när du får uppskattning för något du gjort själv? Samma rus är det flera som får när de producerat något för social media. Det lilla ruset är ganska beroendeframkallande, för alla, oavsett om vi säger att vi står emot sådana känslor eller ej.

Motreaktion till asocial media

Jag själv har genom åren experimenterat med flertalet “sociala detoxer” från bl.a. Instagram som reaktion på detta med mer eller mindre lyckat resultat – oftast olyckat. Jag kan minnas en tid då man med stor glädje såg när gillandena gled över från namn till siffror och äntligen uppnådde 10 likes på bilden av bleka fötter i tångrik strandkant. Det var typ det folk lade upp. Livsglädje, njutma, lyckade och misslyckade scones och pizzor, grillfest, solnedgång, katter och blommor. Det var då det. Det här är Instagram idag:

Fabrik, industri, låtsaskonton som framkallar låtsaskänslor. En person kan styra hundratals, om inte tusentals enheter. Mot betalning gillar de, kommenterar, följer och avföljer. Men även konton som inte beställt engagemanget blir lidande. Många stora konton har blivit analyserade med resultatet att mer än hälften av följarskaran kan vara robotengagemang. Och detta används för att lura eller perfekt uppmuntra den allsmäktiga algoritmen. Det känns som att vi som kollektiv anammat ett bekräftelsebehov utan dess like och det blir bara värre hela tiden. Dessutom tappar man pirret lite och den uppmuntran man får verkar mest vara rök och speglar.

Urk, vill jag utbrista, och känner mig genast lite smutsig, för jag har ju ryckts med i detta till 100%. Har jag varit glad på låtsas? Var jag ens glad? Eller bara nöjd för jag lyckats klappa algoritmen medhårs? Frågeställningen får mig att tänka på alternativ; vad är nästa Instagram? Finns det en ny platform dit vi kan fly och vara oss själva igen, slippa slåss för att synas hos våra vänner i deras ihopgissade algoritmiskt analyserade flöden? Jag har letat, men det är en jakt som ej ännu bär frukt.

Det finns inget bra alternativ till Instagram som är tillräckligt lockande för att folk ska vilja byta och faktiskt ta steget, allihop, samtidigt.

Sanningen är att sålänge det är gratis är det du som är produkten, du och din data. Och allt på deras villkor som ständigt ändras och ofta med kort notis. Man vet aldrig när det roliga kommer ta slut:

Relevant XKCD

Jag är inte ensam om denna jakt och ovanstående tankar eller särskilt unik i mitt resonemang, faktum är att jag sista tiden bevittnat något utav en bloggrenässans. Ni vet det som blev coolt och fräckt cirka 2004-2005? För mig hägrade högstadiet och modebloggarna var många, Blondinbella startade sin karriär och jag skrev om tandläkarbesök med mamma som enda läsare. Jag tröttnade ganska fort när Facebook äntrade scenen. Men Isabella bloggade på och nu är hon en av Sveriges mest framgångsrika.

Få förknippar nog henne med Blondinbella-bloggen idag men hon har ännu en egen, stark plattform utöver att synas väl hos FAANG-bolagen.

Min spaning är att fler och fler lämnar Facebook, Instagram, Snapchat, Medium, Twitter och istället startar eget. Egna plattformar med egna regler, ingen censur och vill man har reklam så är det valfritt. Man slutar vara en produkt och istället blir man produktiv. Isabella har insett detta, andra har insett det och jag sållar mig nu själv till denna grupp för detta är som du kanske gissat mitt mål med denna plattform. Det känns klokt. För en dag finns giganterna inte kvar och då kan jag stå på egna ben. En grandios plan men ändå rimligt? Tills dess kommer jag att nyttja giganterna sällan och med måtta, men främst för att driva trafik.

Jag har klurat ut lite olika sätt att vara brukare av social media utan de värsta irritationsmomenten och mörka mönster som styr ens undermedvetna och en text om detta kommer senare.

👋🏼 Välkommen till Benjamin.nu

Min produkt med eget innehåll, mina regler och 100% frihet vad gäller utformning och presentation, allt för att förhöja och förnöja.

Har du inte läst Börja här så börja med det. Nu åker vi!

Bilden överst föreställer första biten av en filmremsa jag nyligen scannade in. Organiskt, analogt, äkta. Lite det man är ute efter men numera saknar när man nyttjar social media.